Mitattiin Akselin kanssa putoamiskiihtyvyyttä kerrostalon rappukäytävässä. Hyvä ympäristö, kun korkeimmillaan pystyy pudottamaan 23 metrin korkeudesta. Oli mukana kassillinen palloja, niin sai hyvän otantakoon.

Tiputettiin 62 kertaa palloja eri korkeuksilta, ja sekä minä että Akseli mitattiin aikaa. Datasta näki selvästi, että putoamisaika on sub-lineaarinen korkeuden suhteen. Jos tekee oletuksen tasaisesta kiihtyvyydestä, niin mun mittauksilla ajaksi sai 8.5 m/s² ja Akselin mittauksilla 8.9, eli 10%-15% pienemmän arvon kuin oikea arvo.

Koeasettelu ei oo kovin anteeksiantava systemaattisia virheitä kohtaan: 0.1s konsistentti mittausvirhe johti putoamiskiihtyvyydessä noin 1 m/s² muutokseen. Ääneltä kuluukin melkein tuo 0.1s kulkea 23 metriä, ja ilmanvastuskin on kai jo havaittavissa tuolla matkalla. Joka tapauksessa ei hassumpi tulos puolen tunnin pudottelulle.

Opittiin myös, että kun pudottaa kahdeksannesta kerroksesta pallon, niin se osuessaan lattiaan tekee tyydyttävän, äänekkään tömähdyksen. Jatkotutkimusaiheena voisi selvittää, kuinka hyvin ääni kantautuu naapureiden asuntoihin.